САЩ са предложили на Русия споразумение, което цели връщането у дома на баскетболната звезда Бритни Грайнър и на другия американец, намиращ се в руски затвор, Пол Уилан, заяви вчера държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес.

В рязък обрат от досега следваната политика Блинкън каза също така, че очаква да разговаря с руския си колега Сергей Лавров, за да обсъдят съдбата на американците. От руското нахлуване в Украйна на 24 февруари от страна на САЩ не е търсен официално контакт с Русия на толкова високо равнище.

Досега правителството на САЩ не бе разкрило публично да е предприемало конкретни действия, за да осигури освобождаването на Грайнър, която беше арестувана по обвинения в употреба на наркотици на московско летище през февруари и даде показания вчера по време на съдебния процес. 

Държавният секретар не даде подробности за предложената на руснаците сделка, но според осведомен източник правителството на САЩ е предложило да размени осъдения руски търговец на оръжие Виктор Бут за Уилан и Грайнър, отбеляза АП. Си Ен Ен също съобщи, че излежаващият 25-годишна присъда Бут може да е част от сделката за освобождаването на двамата американци.

Въпреки че не е ясно дали предложението ще бъде достатъчно за това Русия да освободи американците, самият факт, че за него се признава публично в момент, когато САЩ иначе избягват Русия, е доказателство за нарастващия натиск върху американското правителство във връзка с Грайнър и Уилан и за решимостта на Вашингтон да ги върне у дома, отбелязва АП.                    

То е и сигнал, че Белият дом приема все повече размяната на пленници като начин за уреждане на случаи на вкарани в затвор в чужбина американци, особено след размяната през април, която осигури освобождаването на ветерана от морската пехота Тревър Рийд.

"Мисля, че това е сериозно предложение и искаме руснаците да го вземат на сериозно", каза говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Кърби не пожела да каже дали Вашингтон е предложил размяна на затворници, но заяви, че правителството балансира между "нуждата да приберем у дома тези американци" и националната сигурност на САЩ, за да "не насърчим взимането на заложници в бъдеще". 

Ако разговорът с руския външен министър Сергей Лавров се състои, това ще бъде първият контакт, който двамата мъже осъществяват от 15 февруари, около седмица преди Русия да нахлуе в Украйна. Американски представители заявиха, че желанието за отговор относно предложението за затворници е било основната, но не и единствената причина, поради която САЩ са поискали разговор с Лавров.

Блинкън заяви, че ще разговаря с Лавров и за това колко е важно Русия да спази договореното с посредничеството на ООН споразумение за освобождаване на множество тонове украинско зърно от складовете и ще го предупреди за опасностите от евентуални руски опити за анексиране на части от Източна и Южна Украйна.

Уилан, бивш военен и началник по сигурността в компания за автомобилни част от Мичиган, беше осъден през 2020 г. на 16 години затвор по обвинения в шпионаж. Той и семейството му енергично твърдят, че е невинен. Правителството на САЩ отхвърли обвиненията като фалшиви. 

Грайнър, която е бе арестувана на летище "Шереметиево" през февруари, тъй като в багажа ѝ бяха открити флакони за електронна цигара, съдържащи масло от канабис, заяви вчера пред съда, че не е имала престъпни намерения. Тридесет и една годишната баскетболистка, висока 2,06 м и смятана за една от най-добрите в света, каза, че е сложила флаконите по невнимание. Двукратната златна олимпийска медалистка е била в Русия, за да играе временно за отбор от Екатеринбург, припомни Франс прес.

БТА