Принц Мохамед бин Салман пристигна снощи във Франция и се очаква да вечеря днес с президента Еманюел Макрон, което предизвиква гнева на защитниците на правата на човека, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Това е първото посещение на престолонаследника на Саудитска Арабия в Европа след убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитско консулство в Истанбул, за което се смята, че е извършено по нареждане на принца.

Срещата между Бин Салман и френския държавен глава по-малко от две седмици след посещението на Джо Байдън в Саудитска Арабия затвърждава още повече фактическата "реабилитация" на лидера на кралството и завръщането му на международната сцена на фона на войната в Украйна и ръста на цените на енергията.

Мохамед бин Салман беше посрещнат на летище Орли от френския министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, каза френски правителствен източник.

Работната вечеря на Макрон и принца е планирана за 20:30 ч. парижко време (18:30 ч. по Гринуич) след връщането на френския президент от обиколката му в Африка.

Бин Салман беше разкритикуван от западните страни след убийството на Хашоги, а президентът на САЩ беше обещал да го третира като "парий". Първото посещение на престолонаследника в ЕС предизвика критиките и от страна на правозащитници.

"Посещението на Мохамед бин Салман във Франция и на Джо Байдън в Саудитска Арабия не променят изобщо факта, че Бин Салман е просто един убиец", заяви Аниес Каламар, ръководила разследване за убийството на Хашоги по времето, когато беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции.