Брекзит показа, че британците обичат свободата по същия начин, както я обичат украинците, които се бият срещу руската инвазия.

Това заяви в събота британският министър-председател Борис Джонсън, а изказването му беше определено като неуместно от опозиционни депутати и коментатори, предаде Ройтерс, информира БТА.

Странното сравнение Джонсън направи на конференция на своята Консервативна партия. Според неговите думи инстинктът на британците ги води винаги да избират свободата, също както украинците.

"Мога да ви дам някои известни примери от последно време. Когато британците гласуваха за Брекзит . . . не смятам, че това беше, защото бяха враждебни към чужденците. А защото искаха да бъдат свободни да правят нещата различно и тази страна да може да се управлява сама", каза той на конференцията, на която присъстваше и украинският посланик във Великобритания.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Крис Брайънт определи изказването на премиера като "напълно извратен аргумент".

"Украйна иска да се присъедини към Европейския съюз. Хората във Франция и Испания също са свободни", каза парламентаристът.

Джонсън каза още, че Великобритания подкрепя Украйна и че руският президент Владимир Путин "се страхува", че една демократична и свободна Украйна би подкопала управлението му.