Сенатът на САЩ прие днес единодушно резолюция, призоваваща държавния секретар Антъни Блинкън да обяви Русия за държава спонсор на тероризма, показва уебсайтът на институцията.

Резолюцията, предложена от сенатора Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, не обвързва правно администрацията на президента Джо Байдън, но е форма на политически натиск върху нея да предприеме такава стъпка.

Тя би поставила Русия в една категория с държави като Северна Корея, Куба, Иран и Сирия, които вече са обявени от САЩ за спонсори на тероризма. Резолюцията припомня това като обосновка, че в действията си Русия не се различава от тях.

"Сенатът разглежда действията на правителството на Руската федерация под ръководството на президента Владимир Путин като подкрепящи актове на тероризъм", се казва в текста. 

В него се посочват още обстрелът на градове в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, довели до "гибелта на неизброими невинни мъже, жени и деца" както и многочислените екзекуции по бързата процедура на невинни мирни жители и  опитите на руските сили да прикрият следите си със заравяне на телата в масови гробове.

Резолюцията напомня за действията на руската наемническа група "Вагнер" в страни като Украйна, Либия, Сирия и Судан и че Русия е "главен доставчик на оръжия за режима на Асад в Сирия и подкрепя терористи в Близкия изток и Латинска Америка, организира актове а международен тероризъм, включително отравянето на семейство Скрипал в Обединеното кралство, свалянето на Малайзиския пътнически самолет и други актове на тероризъм".