Над 14 хиляди руски войници са загинали в Украйна от началото на войната. Това обяви във видео обръщението си от неделя сутрин украинският президент Володимир Зеленски, предаде ДПА, информира БТА. Той прикани обществеността в Русия да обърне внимание на това, 

"На горещите точки с тежки боеве нашата фронтова линия на отбрана е на практика осеяна с телата на руски войници", продължи Зеленски и добави, че никой не прибира тези тела.

Президентът отбеляза, че е наясно, че Русия разполага с почти неограничен резерв от войници и военна техника.

"Но бих искал да узная от гражданите на Русия - какво ви стана през тези години, че вие не забелязвате своите загуби?", запита реторично той. 

"Това са 14 хиляди майки, 14 хиляди бащи, съпруги, деца, роднини, приятели и вие не ги ли забелязвате?", възкликна той.

Украинските данни за загинали руснаци не могат да бъдат удостоверени от независим източник, нито могат да бъдат проверени официалните данни на Киев за загинали украински войници (преди около седмица бе съобщено, че те са към 1300), подчертава ДПА. Досега Москва е потвърдила само 500 убити руски войници в т. нар. специална военна операция в Украйна.

Киев обнови информацията за руските загуби

Според публикуваните от Киев данни Русия е загубила 96 самолета, 476 танка, 118 хеликоптера и т. н.

Убитите руски генерали - шестима?

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, твърди, че шестима руски генерали и десетки други висши офицери са били убити от началото на руската инвазия, съобщи Асошиейтед прес.

Подоляк днес написа в туитър, че "високата смъртност сред висшите руски военни" отразява "пълната липса на готовност", като добави, че руската армия разчита на голям брой войници и крилати ракети.

Руските военни не са потвърдили смъртта на нито един от своите генерали. Но сътрудник и офицерска група в Русия потвърдиха смъртта на един от тях - генерал-майор Андрей Суховецки, командващ  7-а въздушнодесантна дивизия.

Украйна забрани проруските партии

Снощи Зеленски обяви решението на Съвета за национална сигурност и отбрана да забрани работата на проруски политически партии, докато в страната е в сила военно положение, предаде ДПА.

„Дейността на тези политици, целяща разделение или таен сговор, няма да успее, а ще получи суров отговор“, каза Зеленски, цитиран от в. „Украинска правда“.

Сред засегнатите партии са „Опозиционна платформа-За живота“ и „Опозиционен блок“, които са представени в парламента.

Единадесетте забранени партии са смятани за евроскептични, антилиберални или проруски.

Зеленски каза, че украинското министерство на правосъдието е наредило решението на Съвета за сигурност да бъде изпълнено.

Всички тв канали стават една медийна платформа

Украинският президент е подписал указ, с който всички национални тв канали стават една медийна платформа. Той се позовава на важността на унифицирана информационна политика при военно положение, обясниха от президентската администрация, информира Ройтерс.