Едно служебно правителство на Румен Радев в предизборна обстановка би управлявало по-добре страната от сегашните управляващи.

Това коментира в неделя сутрин по БНТ Любен Дилов-син, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС. Дилов призова да се върви към предсрочни избори.

Според него в момента не е ясно кой управлява - има няколко кръга на влияние и все по-често от изявленията на премиера става ясно, че той не знае какво се случва особено в областта на икономиката, а просто си прави негов пиар.

"Премиерът работи пиар", изясни Дилов.

"Създал се е поредният хаос, който показва, че управляващите не знаят какво правят и са загубили центъра. Много хора правят аналогии между управляващата коалиция и НДСВ, които също дойдоха на власт с партии-мандатоносители, но там след като поеха управлението си направиха политическа формация, която носи ясна отговорност. Каквито и забележки да имаме към ГЕРБ и към Борисов за последните 10 години, е било ясно кой носи отговорността. Сега имаме един напълно неясен модел на управление, в който накрая всеки ще си измие ръцете. Вече се забелязва, че и отделни членове на коалицията започват да се държат предизборно", добави депутатът.

Единственото, което сплотява управляващите, е позицията им срещу ГЕРБ, смята той. И обвърза арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов и вътрешните проблеми на управляващата коалиция.

"Нито едно от действията на полицията при арестите не могат да бъдат наречени “неотложни”. По-скоро малкият кръг, който управлява, се беше много притеснил, че ако случайно бъде поискано от България оръжие за Украйна, това ще е краят на коалицията. Помните и ситуацията в петък с форсмажора, което ни даде основание да наричаме Нинова "форсмажоретката на правителството" - също обърка Министерски съвет и правителството дори не си проведе заседанието, а го отмени. Арестите ги сплотиха и им напомниха че имат общ враг. Затова наричам управляващите "башибозук" - могат да спечелят битката, но не и да управляват", каза още Дилов.

Вчера "Гергьовден", чийто почетен председател е Дилов-син, на 25-ата годишнина от създаването си е имала редовен национален събор, съобщиха от формацията. Бил е преизбран доц. Драгомир Стефанов за председател на движението, гласувани са промени в устава и подмени съставите на изпълнителните и контролните си органи. 

Спешно провеждане на предсрочни избори, са поискали делегатите в заключителната си декларация.

"Гергьовци, като констатираха безпрецедентното разделение, възцарило се в обществото и удивителната некадърност на управляващото в момента коалиционно правителство, стигнаха до извода, че спешно е необходимо провеждането на предсрочни парламентарни избори. Те се обявиха за създаването на Коалиция на нежелаещите повече подобни управления и заявиха решимостта си да започнат веднага преговори с ред десноцентристки формации, с неправителствени организации и граждански групи и извън парламентарно представената коалиция ГЕРБ-СДС", уточняват още от организацията.

Според участниците "едно широко подобно обединение би могло да начертае както спешни мерки за преодоляване на кризите, които да се изпълняват от служебно правителство, така и по-широка програма, около която да се търси консенсус с повече политически и граждански формации".