Четирикратният световен шампион във Формула 1 и пилот на "Астън Мартин" Себастиан Фетел ще прекрати своята кариера в края на 2022 г.,  обяви той в Инстаграм.

„Решението да се оттегля бе трудно и ми отне време да го взема. Като баща аз искам да прекарвам малко повече време със семейството си, а в края на година ще реша какво точно ще правя. Днес не казвам сбогом, а по-скоро благодаря. Искам да благодаря на всички и най-вече на феновете, без чиято страст и подкрепа Формула 1 няма да съществува“, пише Фетел.

Германецът направи своя дебют във Формула 1 в Гран При на САЩ през 2007 г., когато замести Роберт Кубица в екипа на „БМВ-Заубер“. Само три състезания по-късно той премина в състава на „Торо Росо“, където замени Скот Спийд.

Още преди края на втората си година стигна до първата си победа - в Гран При на Италия.

Тогава той стана най-младият победител в квалификация и състезание във Формула 1, като рекордът за най-млад победите в надпревара бе притежание на германеца до 2016 г., когато бе подобрен от Макс Верстапен. Рекордът за най-млад победител в квалификация все още е притежание на Фетел.

Германецът също така е и най-младият световен шампион в историята на Формула 1, със своята първа титла от 2010 г. След това той стана №1 още три пъти - в поредни години.

В своята кариера Фетел има спечелени 53 победи, 57 полпозишъна, 122 подиума, 3076 точки и 38 най-бързи обиколки в 289 старта. Освен за "БМВ-Заубер" и "Торо Росо" Фетел се е състезавал още за "Ред Бул" (2009-2014), "Ферари" (2015-2020), а това е вторият му и явно последен сезон в "Астън Мартин".