Общата мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос до Марс е отменена, стана ясно в официална позиция на агенцията днес.

"Като междуправителствена организация с мандат да развива и прилага космически програми с респект към европейските ценности, ние дълбоко осъждаме човешките жертви и трагичните последствия от агресията срещу Украйна. Макар да разпознаваме ефекта върху научното изследване на космоса, ЕКА напълно се съобразява със санкциите, наложени на Русия от нейните членове", заявяват от космическата агенция.

Мисията до Марс включваше орбитен апарат, който излетя през 2016 г., и нов роувър, който трябваше да бъде изстрелян още през 2020 г.

Пандемията обаче отложи изстрелването на "Розалинд Франклин", марсоходът, кръстен на прочутата британска биохимичка - до тази година. Това обаче няма да стане - полетът се отлага до второ нареждане.

Роувърът е дело на ЕКА, така че все още остава надежда да бъде изстрелян с друг космически партньор като НАСА или JAXA (японската космическа агенция). С Роскосмос, дори и отношенията на Русия и Европа да се оправят скоро, това едва ли би станало преди 2026 г. За голямо разочарование на учените и в Европа, и в Русия.