Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха петия си телефонен разговор, откакто Байдън дойде на власт. Той продължи повече от два часа и се състоя на фона на опасенията около евентуалното посещение на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван, предадоха световните агенции.

Белият дом съобщи, че разговорът е започнал в 08:33 ч. сутринта източноамериканско време (12:33 ч. по Гринуич) и е приключил в 10:50 ч. (14:50 по Гринуич). Преди това американски официални представители заявиха, че разговорът ще засегне широк кръг от въпроси, включително руската инвазия в Украйна, която засега Китай не осъжда.

Разговорът се състоя в момент, когато Байдън търси нови начини за работа с надигащия се като глобална сила Китай, както и стратегии за противодействие на разрастващото се влияние по света на Пекин. Досега основно изпитание за двустранните отношения се явяваха противоречията между САЩ и Китай по въпроси като световното здравеопазване, икономическата политика и човешките права, но с отказа на Пекин да осъди руската инвазия в Украйна към проблемните въпроси се прибави и още един, отбелязва Асошиейтед прес.

А най-новата тема, предизвикваща напрежение между тях, се оказаха плановете за посещение на Нанси Пелоси в Тайван, демократично самоуправляващия се остров, който получава подкрепа от САЩ за отбраната си, но който Китай смята за част от територията си. Пекин директно заяви, че ако подобна визита наистина се състои, тя ще бъде възприета от китайска страна като провокация, а това е заплаха, на която в САЩ гледат все по-сериозно с оглед на руското нахлуване в Украйна.

Самият тон в предупрежденията на Китай относно евентуалната визита също започна да се изостря, отбелязва Ройтерс.

Ако Пелоси наистина посети острова, това ще бъде драстична, но не и безпрецедентна демонстрация на подкрепа от американска страна за Тайван, който твърди, че все повече е подложен на военни и икономически заплахи от страна на Китай.

Според китайската държавна информационна агенция двамата лидери са имали два часа на задълбочен и искрен разговор, по време на които китайският президент е предупредил американския си колега да не си играе с огъня относно Тайван, предаде Франс прес.

"Онези, които играят с огъня, в крайна сметка се опарват", е заявил Си на Байдън, цитиран от китайската агенция Синхуа. "Надявам се, че американската страна разбира отлично това", е допълнил той. Според държавната агенция "двамата президенти са определили разговора си по телефона като искрен и задълбочен".

Според Синхуа Си Цзинпин е заявил на Байдън, че китайските власти са решително против намесата на външни сили в делата на Тайван и твърдо ще отстояват суверенитета на своята страна.

Белият дом все още не е направил изявление относно проведения разговор, допълва АП.

В изявление на китайското външно министерство пък се казва, че президентът Си е подчертал, че подходът и дефинирането на китайско-американските отношения като стратегическо съревнование и гледната точка, че Китай е основен противник и най-сериозното дългосрочно предизвикателство би било погрешно възприемане на китайско-американските отношения, би било погрешно разбиране за китайското развитие и би подвело народите на двете страни и международната общност", информира БТА като се позовава на АП.