Нахлуването на Владимир Путин в Украйна кара България да обмисли немислимото и да скъса с руския природен газ, пише „Политико“.

Повод за публикацията е изказването от вчера на вицепремиера Асен Василев пред БНР, че при тази ситуация не може да има нови преговори с „Газпром“.

В продължение на десетилетия енергийната политика на България бе оформяна под натиска на руските енергийни компании като „Газпром“ и „Лукойл“, припомня изданието. 

И изтъква, че изказването е направено едва месеци преди планираното завършване на тръбопровода, свързващ българската мрежа с Гърция. Американски и европейски дипломати отдавна подозират, че Москва натиска София да спре този проект.

България е сред най-тясно свързаните с Русия страни от ЕС. Новото правителство обаче, което дойде на власт през декември 2021 г., се опитва да очертае по-недвусмислена прозападна траектория.

Тръбопроводът, известен като „интерконектора България-Гърция“, ще внесе гъвкавост на пазара за газ в Югоизточна Европа, като потенциално позволи на страните в региона да диверсифицират доставките за сметка на руския газ и да подобрят връзките на ЕС с близкоизточните и централноазиатските производители на газ.

Според българския министър на енергетиката Александър Николов се очаква проектът да позволи на страната да увеличи газовия си капацитет от 3 на 5 милиарда кубика годишен внос и да осигури на София връзка с терминал за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис, който се планира да заработи през 2023 г.

България ще се опита също така да увеличи вноса от Азербайджан, който вече ѝ доставя по 1 милиард кубика на година. Според Асен Василев цените могат да бъдат контролирани, ако ЕС подпише общо споразумение за доставки с Баку. Вицепремиерът изтъкна, че при по-големи количества поже да бъде постигната по-добра цена.

Вносът на втечнен природен газ може да доведе до по-високи цени за България. Василев обаче смята, че пренастроѝването е задължително в резултат на войната в Украйна. Той припомни за решението на Европейския съвет във Версай от 10 и 11 март, че ЕС трябва колкото се може по-бързо да се отърве от зависдимостта си от вноса на руски горива.