Руските военни окръжия са разлепили обяви, с които набират доброволци мъже над 41 години, за да ги пратят в “новоосвободените територии” в Украйна за носене на комендантска служба, което би трябвало да означава патрулиране и контрол над спазването на обществения ред, съобщава украинският портал “Некста”.

Заплатата е повече от щедра - 3600 долара месечно за редници, 5000 долара за офицери. Всички ще преминат двуседмичен лагер-сбор, по време на който ще получават 1800 месечна заплата. Могат да кандидатстват дори осъждани, но реабилитирани лица.

Обявата обещава изплащане на 5000 долара при раняване и 60 000 долара при смърт. За времето на службата се сключва трудов договор.

Не става ясно как ще се плаща - във валута или в рубли.

Същевременно със заповед руският военен министър Сергей Шойгу се дава инструкция на военните окръзи да направят списъци с всички момчета на 17 и 18 години от детската военнопатриотична организация “Юношеска армия” (“Юнармия”), на които предстои да бъдат извикани на наборна военна служба.

Идеята е те да бъдат бързо изпращани в Украйна, тъй като вече имат някаква начална военна подготовка. “Юношеска армия” е организация, наподобяваща американските скаути, в която децата изучават в лагери различни умения, включително разглобяване, почистване и сглобяване на автомат, стрелба и дори управление на танк.

В ръководството на организацията е космонавтката Валентина Терешкова, депутат от Путиновата партия “Единна Русия” и носител на най-голямото отличие на Народна република България - орден “Георги Димитров”.

По предварителни данни в Руската федерация има 64 435 юноармейци, готови за военни действия.