Германия се а съгласила да продаде 100 самоходни артилерийски установки "Панцерхаубице 2000" (Panzerhaubitze 2000) на Украйна, предава руската редакция на Би Би Си. Те се смятат за едни от най-добрите в света, отбелязва медията. 

Тези артилерийски системи значително ще укрепят възможностите на украинските въоръжени сили. В допълнение към много високата им ефективност партидата от 100 единици е една от най-големите, доставяне на Украйна по време, откакто започна войната.

До момента Украйна е получила малко повече от 10 такива гаубици от Германия и Холандия. Всички те са доставени "от съществуващи ресурси". Сега те ще трябва да бъдат построени и според публикации в пресата това ще отнеме няколко години. Този договор няма да промени бързо и сериозно ситуацията на фронта. Но такива модерни оръжия не могат да не променят ситуацията в бъдеще.

Самоходното оръдие е оборудвано с механизъм за зареждане, в резултат на което скоростта на огън достига 10 изстрела в минута. В специален режим тя може да произведе три изстрела за девет секунди. Основните артилерийски снаряди с калибър 155 милиметра осигуряват далекобойност от 30 километра, но със специални боеприпаси тя може да се увеличи значително. При изпитания е достигала до 67 километра.

Panzerhaubitze 2000 може да стреля с високоточни американски боеприпаси M982 Excalibur. Официално не се говори за доставка на такива снаряди, но в списъка с оръжия, които САЩ ще предоставят на Украйна и които Пентагонът публикува на 8 юли, става дума за прехвърлянето на Киев на хиляда 155-мм снаряди с повишена точност. Много експерти смятат, че става въпрос за M982.

Тези снаряди използват две дублиращи се навигационни системи - GPS и инерционна, която изчислява траекторията на полета от точката на изстрела до целта. Инерционната система зависи от външни източници на информация, като например сигнал от навигационен спътник - тя взема предвид само траекторията на полета на снаряда. 

В същото време снарядът има сгънати "крила", които му помагат да маневрира и да увеличи обсега на стрелба до 40 километра, а някои от модификациите му позволяват стрелба на по-голяма дистанция. Отклонението от целта M982 Excalibur не надвишава пет метра.

По този начин този снаряд е аналогичен на ракетата GMLRS, използвана от пусковите установки HIMARS и MLRS. Неговата мощност и обхват са много по-малки, но в същото време е по-трудно да се свали снаряд в полет, отколкото ракета.

M982 Excalibur може да се използва от немски самоходни артилерийски установки PzH 2000 или американски M109A3GN, които също вече са пристигнали в Украйна.

Цевта на гаубицата M109A3GN обаче е по-къса, което се отразява на обсега. Снаряди M982 Excalibur могат да бъдат изстрелвани и от теглени гаубици M777, но съдейки по снимки в интернет, тези системи, които пристигнаха в Украйна, нямаха електронни блокове за стрелба с високоточни снаряди. Също така няма потвърждение, че гаубици с блокове са докарани в Украйна, но те не са попаднали в обектива. Липсата на такива блокове даде основание на коментатори да заявят, че украинският M777 не може да използва високоточни боеприпаси като M982 Excalibur.

Благодарение на високата скорост на стрелба и модерната система за управление на огъня, Panzerhaubitze 2000 може едновременно да поразява цели с няколко снаряда. Този режим се нарича Multiple Round Simultaneous Impact или „баражна стрелба“.

В този режим оръжието изстрелва няколко снаряда подред, променяйки ъгъла на издигане по време на всеки изстрел. Благодарение на това снарядите попадат в целта едновременно. Всички изчисления се извършват от бордовия компютър EADS MICMOS, който също така ускорява и опростява работата на цялата система. Този начин на стрелба се практикува в много армии и в частност в руската.

Panzerhaubitze 2000 има своите недостатъци, основният от които е теглото. 56-тонната гаубица е една от най-тежките в своя клас. За сравнение, теглото на полската самоходна установка Krab, която също беше закупена от Украйна, е 48 тона, а M109 тежи 28 тона. Танкът Т-72 тежи 41 тона.

Това не се отразява много на мобилността - скоростта на немските самоходни оръдия извън пътя е повече от 40 километра в час. Това обаче може да се превърне в много голям проблем, ако такова превозно средство трябва да бъде изтеглено от бойното поле повредено. Например евакуационният автомобил BREM-1, който е на въоръжение във Въоръжените сили на Украйна, е в състояние да евакуира максимум 50 тона.

Подвижността при висока скорострелност обаче е много важна характеристика за гаубицата. В условията на активен контрабатареен бой тя може може бързо да изстреля серия от боеприпаси и да промени позицията си, като избягва ответния огън.

Във войната в Украйна Русия има предимство в артилерията, но нейните са по-стари системи. Най-модерната от тях е "Мста С". Това е 152-милиметрова гаубица с обсег на стрелба до 30 км с конвенционален снаряд.