"Едно няма ръка, друго е с рана на главата... Невинни деца. Много баби и дядовци, болни и бедни, далеч от близките си, много деца и безпомощни хора са оставени да умират под бомби, неспособни да получат помощ и да намерят защита дори в бомбените убежища."

Така папа Франциск описа посещението си на ранени в Украйна деца, настанени сега в болницата във Ватикана. Той посети лечебното заведение вчера и за пореден път призова за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна.

"Скъпи братя и сестри, за съжаление, насилствената агресия срещу Украйна, безсмисленото кръвопролитие, където опустошенията и жестокостта се извършват всеки ден, не спира. Няма оправдание за тази война", каза той.

Папата подчерта, че в последната седмица "ракети и бомби падат върху цивилни, възрастни хора, деца, бременни майки".

И определи тези дела като "кощунство" срещу сакралността на човешкия живот, и "преди всичко срещу беззащитния човешки живот, който трябва да бъде уважаван и защитен, а не унищожаван, и който е извън всякакви стратегии."

"Мислите ми са с милионите украински бежанци, които са принудени да бягат, оставяйки всичко, и изпитвам голяма болка за тези, които дори не могат да избягат. Не забравяйте: това е нечовешка и богохулна жестокост. Нека се молим в мълчание за онези, които страдат", призова Светият отец.