Тейлър Фриц (САЩ) спечели Мастърс турнира в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 8,58 милиона долара. В паметен финал той победи Рафаел Надал, който беше без загуба от началото годината със серия от 20 поредни успеха и три титли - 6:3, 7:6(5) за два часа.

24-годишният Фриц е първият американец, който триумфира в "Рая на тениса" след Андре Агаси, а това стана преди 21 г.

И двамата финалисти имаха здравословни проблеми, като тези на Надал изглеждаха по-сериозни. Той изпитваше болки в рамото и гърдите, като два пъти поиска медицински таймаут - след първия сет влезе в съблекалнята, а след това рехабилитатор го масажира на корта. 

Фриц пък имаше контузия в глезена.

Надал остана с 36 Мастърс титли, а Новак Джокович е начело в тази класация с 37. Матадора няма да играе в Маями тази седмица, прибира се в Испания ще се насочи към сезона на клей.

„Това е една сбъдната детска мечта. Не мога да опиша колко невероятно е чувството. Никога не съм изпитвал по-голяма болка в живота си. Ако знаех, че ще е толкова силна, нямаше да дойда. Опитвах се да се правя на спокоен, защото камерите ме следяха“, коментира Тейлър Фриц.

Фриц, който за втори път в кариерата си спечели турнир, поведе с 4:0 в първия сет след два ранни пробива. Испанецът намали до 3:5, след като също проби подаването на съперника, но американецът затвори сета с 6:3.

Във втория двамата размениха по един пробив и след равенство 6:6 се стигна до тайбрек, в който Фриц надделя със 7:5. Преди това той имаше мачбол на сервиса на Рафа, който успя да се измъкне. Не и в тайбрека.