Испанската прокуратура иска колумбийската певица Шакира да бъде осъдена на осем години и два месеца затвор за укриване на данъци, съобщава БТА като се позовава на Франс прес и в. "Паис". 

Според испанския всекидневник надзорният орган е изготвил обвинителен акт, в който иска и глоба от 23 милиона евро по обвинения срещу изпълнителката в шест престъпления срещу държавния бюджет. 

Шакира преди това отхвърли споразумение с прокуратурата, което би помогнало да се избегне съдебен процес.

Певицата е заподозряна в престъпления, свързани с неплащане на данъци в периода между 2012 и 2014 г. Общата сума възлиза на 14,5 милиона евро. Прокуратурата твърди, че колумбийската певица е живяла през по-голямата част от времето в Барселона, предвид връзката й със защитника на едноименния испански футболен клуб Жерар Пике.

Четиридесет и пет годишната певица, истинското име на която е Шакира Рипол, е известна не само като певица, но и като автор на песни, танцьорка, музикален продуцент, хореограф и модел. Тя е смятана за един от най-изявените латиноамерикански изпълнители, постигнала успех както на испаноговорящия, така и на англоговорящия музикален пазар. 

Шакира има звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис. Колумбийката е смятана и за един от  най-продаваните изпълнители на всички времена.