Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и френският президент Еманюел Макрон искат "да засилят сътрудничеството" с цел да смекчат отражението на войната в Украйна върху Европа, Близкия изток и света, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес.

Престолонаследникът на кралството, което е най-големият световен износител на суров петрол, се срещна снощи с Макрон на работна вечеря. По време на срещата им Макрон е подчертал важността на продължаване на започнатото двустранно сътрудничество, целящо диверсификация на енергийните доставки на европейските страни, се казва в изявлението на Елисейския дворец.

Саудитска Арабия и Франция са се споразумели да засилят сътрудничеството си в сферата на възобновяемата енергия и чистите водородни горива, отбелязва Ройтерс, като цитира съвместно изявление на двете страни, публикувано от Саудитската агенция по печата.

Двамата лидери са обсъдили и значението на стабилизацията на глобалните енергийни пазари и доставките на пшеница и зърно.

Мохамед бин Салман благодари днес на Макрон за оказания му вчера "топъл прием". Визитата обаче скандализира правозащитниците, предаде Франс прес.

Макрон посрещна снощи с дълго ръкостискане поканения на работна вечеря в Елисейския дворец принц, който на практика управлява кралството.

Това бе първото посещение на Мохамед бин Салман във Франция след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги от саудитски агенти.

В послание до Макрон престолонаследникът изрази "дълбоката си признателност" към френския президент и му благодари за "топлия прием и гостоприемството" по време на тази официална визита.

Той допълни, че разговорите му с френския лидер са потвърдили "общата им воля да засилят стратегическото партньорство между двете приятелски страни във всички сфери, да продължат координирането и съгласуването на въпросите от общ интерес и да засилят сигурността и стабилността в региона".

В посланието се уточнява, че посещението е приключило и Бин Салман вече е напуснал Франция.

Критик на саудитската власт, Джамал Кашоги беше убит на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул, където бе дошъл да иска документи, необходими му за сключване на брак.

Жалба за съучастие в отвличане и принудително изчезване във връзка с убийството на журналиста Кашоги бе депозирана вчера в Париж срещу Мохамед бин Салман, обявиха по-рано две неправителствени организации и техният френски адвокат.

Хатидже Ченгиз, годеница на Кашоги, заяви вчера, че е "скандализирана и възмутена от това, че Еманюел Макрон приема с всички почести палача" на годеника й.

Разузнавателните служби на САЩ обявиха, че отговорност за убийството носи Мохамед бин Салман. Принцът престолонаследник отрича да е дал заповед за извършване на подобно убийство, въпреки че каза, че като държавник по принцип носи отговорност за случилото се.