Руските войски са успели да превземат атомната електроцентрала в Чернобил в първия ден от от нахлуването си в Украйна благодарение на дългогодишна операция на Кремъл за проникване на тайни агенти в съседната страна, пише Ройтерс.

Агенцията се позовава на петима души, запознати с подготовката на Кремъл за инвазията. Те са казали, че военни експерти, близки до Путин, смятат, че с помощта на тези агенти Русия щяла да се нуждае само от малка военна сила и дни, за да принуди кабинета на украинския президент Володимир Зеленски да избяга или да капитулира .

Според секретаря на украинския Съвет по национална сигурност и отбрана Олексий Данилов в началото на войната Русия е имала агенти в секторите на украинската отбрана, сигурност и правоприлагане. Данилов е отказал да назове имена пред Ройтерс, но е казал, че такива предатели трябва да бъдат "неутрализирани" на всяка цена.

Държавното бюро за разследване на Украйна разследва дали Националната гвардия е действала законно, когато е сложила оръжие при руската атака в Чернобил, е казал украински служител пред агенцията.

Източник, който е пряко запознат с плановете за инвазия на Кремъл, е казал пред Ройтерс, че руски агенти са били изпратени в Чернобил миналата година, за да подкупят служители и да подготвят почвата за безкръвно превземане. Ройтерс не е успял да провери независимо това твърдение. Държавното бюро за разследване на Украйна обаче е заявило, че разследва бившия високопоставен служител на разузнаването Андрий Наумов по подозрение в държавна измяна за предаване на тайни за сигурността на Чернобил на чужда държава. Адвокатът на Наумов е отказал коментар.

На национално ниво източници, запознати с плановете на Кремъл, са казали, че Москва очаква да активира спящи агенти в украинския апарат за сигурност. Източници са потвърдили докладите на западно разузнаване, че Кремъл е склонявал прословутия бивш депутат Олег Царьов да ръководи марионетно правителство в Киев. А през юни бившият главен прокурор на Украйна разкри, че кръстникът на Путин Виктор Медведчук е имал криптиран телефон, даден от Русия, за да може да комуникира с Кремъл.

Въпреки че Русия завзе Чернобил, нейният план да завземе властта в Киев се провали. Според множество източници в Русия и Украйна спящите агенти, инсталирани от Москва, не са успели да си свършат работата в много случаи.

Данилов е казал, че агентите и техните ръководители са смятали Украйна за слаба, което се оказало "пълна заблуда".

Хората, на които Кремъл е разчитал като свои пълномощници в Украйна, са преувеличили влиянието си през годините, предшестващи инвазията, са казали четири източника, запознати с подготовката на Кремъл, пише Ройтерс.

Кремъл е разчитал на „клоуни“ за планирането си – "те не знаят много, но винаги казват това, което ръководството иска да чуе, защото иначе няма да им се плати“, е казал източникът на агенцията.

Шпионският апарат на Москва е тясно свързан с Чернобил от десетилетия, особено след аварията през 1986 г. Дори след като Украйна стана независима през 1991 г., шефовете на московското разузнаване останаха влиятелни там, отбелязва Ройтерс.

Източник, който е пряко запознат с плана за нахлуване, е казал, че през ноември 2021 г. Русия е започнала да изпраща агенти от разузнаването под прикритие в Украйна, натоварени да установят контакти с длъжностни лица, отговорни за гарантирането на безопасността на атомната електроцентрала в Чернобил. Целта на агентите е била да гарантират липсата на въоръжена съпротива след пристигането на руските войски. Според източника Чернобил е служил и като пункт за предаване на документи от централата на Съвета за сигурност на Украйна. Срещу заплащане украински служители давали на руски шпиони информация за военната готовност на Украйна.

След превземането на Чернобил, Кремъл също е очаквал агенти под прикритие на висши позиции да играят решаваща роля за постигане на основната цел: поемане на контрол над украинското правителство в Киев.

Но Зеленски не капитулира. Всички очаквания в Москва, че той ще избяга от Киев или ще се съгласи с руските искания, скоро се изпариха. През следващите седмици украинските войски спряха руското настъпление към Киев.