Природният газ поевтинява в началото на търговия в Европа към и дори 100 евро за мегаватчас, като за кратко удари триседмично дъно към 98-97 евро - най-ниски ценово ниво от 1-ви март насам, съобщи БНР. 

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF вече се търгува с близо 70% под техния рекорден връх от 345 евро за MWh, достигнат на 7-и март.

Устойчивият ценови спад през последните близо две седмици идва на фона на новини за повече споразумения за доставка на втечнен природен газ, като в същото време има отслабване на опасенията относно руските газови доставки с оглед наближаващия край на зимния отоплителен сезон в Европа.

Германия и Катар се споразумяха да подновят и да предприемат напредък в дискусиите относно дългосрочните доставки на втечнен природен газ. Това стана по време на визитата на германския министър на икономиката в Катар през уикенда.

С оглед на тези притеснения петролът обаче продължава да поскъпва за трета поредна сесия на търговия, като фючърсите на петрола Брент се повишават в понеделник с малко над 4% към 112,85 долара за барел, отскачайки от дъната около 97 долара за барел от 16-и март.
Американският лек суров петрол WTI пък поскъпва с 4,5% към 109,65 долара за барел, отскачайки от дъно около 93,50 долара а барел, достигнато на 15-и март.

За разлика от природния газ, петролните търговци се притесняват, че военният конфликт в Украйна не показа никакви признаци на успокояване, като в същото време големите производители на петрол от формата "ОПЕК +" се затрудняват да изпълнят определените по споразумението добивни квоти. "ОПЕК+" пропусна целта си за петролното производство през февруари с повече от 1 милион барела на ден - още преди руската инвазия в Украйна.

През миналата седмица пък Международната енергийна агенция (МАЕ) съобщи, че петролният пазар може да излезе на дефицит от 700 000 барела на ден през второто тримесечие с оглед на западните санкции срещу Москва и нежеланието на купувачите да купуват руски петрол. Това може да доведат от месец април до спад на световните доставки на руски петрол с 3 милиона барела на ден.