Предприемачът Илон Мъск е завел насрещен иск срещу "Туитър", предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

Това е задълбочаване на съдебния му спор с компанията, започнал след опита на предприемача да се оттегли от договорената сделка за купуване на "Туитър" на стойност 44 млрд. долара.

Обемният 164 страници документ засега е засекретен, но според правилата на съда скоро може да бъде публикувана негова редактирана версия, отбелязва Ройтерс.

Адвокатите на Мъск обявиха, че той е пожелал прекратяването на сделката, защото компанията не е отговорила на многобройни искания за предоставяне на информация за фалшивите акаунти в мрежата.

По думите на Мъск "Туитър" е нарушил много от клаузите на първоначалното споразумение, подписано през април. Бордът на директорите на "Туитър" заяви решителността си да приключи транзакцията "на цената и условията, договорени с г-н Мъск".

Така сагата по тази неслучила се сделка се задълбочава, след като преди две седмици от компанията обявиха, че завеждат дело срещу предприемача. Целта, разбира се, е ясна - да го принуди все пак да финализира покупката. 

Съдия от специализиран съд в щата Делауеър ще трябва да определи, дали мултимилиардерът може да се откаже от споразумението за придобиване на социалната мрежа, което предвижда обезщетение от 1 милиард долара в случай на отказ.

Адвокатите на платформата определиха стратегията на Илон Мъск за отказ от споразумението като "модел на недобросъвестност".

"Той се престори, че суспендира споразумението в очакване да се изпълнят имагинерни условия, не изпълни задължението си да намери финансиране, наруши задължението си за поверителност и злоупотреби с поверителна информация", уточняват те.