Високопоставен представител на властите в анексирания от Русия Крим обвини Украйна, че е извършила нападение с дрон преди планираните за днес чествания по случай Деня на руските военноморски сили. По думите му при атаката са ранени петима души и тя е наложила празничните прояви да бъдат отменени, предаде Ройтерс.

Обвинението беше отправено само броени часове преди руският президент Владимир Путин да се включи в събитията за отбелязването на Деня на руските ВМС в родния си Санкт Петербург и да одобри новата военноморска доктрина на Русия.

Новината дойде и на фона на продължаващата военна интервенция на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"В двора на щаба на флота е влетял неидентифициран обект, съобщи в чат приложението Телеграм Михаил Развожаев, губернатор на Севастопол, където е базиран руският Черноморски флот. - По предварителни данни става дума за безпилотен самолет."

Развожаев заяви, че Украйна е решила "да развали Деня на военноморски сили". Засега няма коментар от украинска страна.

Развожаев заяви, че петима сътрудници на щаба на флота са ранени, и добави, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) разследва случая.

Денят на ВМС е ежегоден празник в Русия, по време на който флотилиите ѝ организират военноморски паради и отдават почит на моряците си.

През март 2014 г. Москва анексира Крим и предизвика сериозно обтягане на отношенията със Запада, което след това се задълбочи заради ролята ѝ в бунтовническите действия на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Русия е поканила експерти от ООН и от Червения кръст да разследват смъртта на десетки украински военнопленници в затвор под контрола на проруските сепаратисти, обяви руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

В изявление ведомството казва, че действа в интерес на извършването на обективно разследване на онова, което то нарича атака срещу затвора, извършена по-рано през седмицата.

Сепаратистите обявиха, че жертвите са 53 и обвиниха Киев, че е поразил затвора с ракети. Украинските въоръжени сили отричат да имат отговорност и казват, че руската артилерия е взела на прицел затвора, за да се прикрият издевателствата над хората, намиращи се вътре.