Има голяма вероятност първият кораб, превозващ зърно, да потегли от украинско пристанище в понеделник, заяви днес говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.

В интервю за частната телевизия Канал 7 говорителят Ибрахим Калън посочи, че съвместният координационен център в Истанбул вероятно ще завърши работата си по експортните маршрути много скоро.

„Ние сме в постоянен контакт с Украйна. Говорим и с руснаците. Корабите са готови да напуснат пристанището на Одеса, каза още Калън, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Все още има подробности за координатите на корабите и процедурите, които трябва да бъдат уточнени, докато са в международни и турски води, каза президентският говорител.

„Все още има няколко проблема, които трябва да решим с руснаците. Ако успеем да ги преодолеем до тази вечер, тогава можем да сме готови за първия кораб, който ще напусне пристанището", добави той.

По-рано днес турският телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк съобщи, че първият конвой от 16 товарни кораба със зърно от Украйна ще достигне териториалните води на Турция на 3 август. По данни на телевизията конвоят ще бъде придружен от безпилотни летателни апарати.

По инициатива на Анкара първият превоз на зърно от Украйна ще се отправи към бреговете на Сомалия, отбелязва още телевизията.

В съобщение на турското министерство на отбраната се посочва, че техническата работа по организацията на експорта на зърно от Украйна е приключила. Въпросът за транспорта на зърното е бил обсъден в телефонен разговор на турския министър на отбраната Хулуси Акар с украинския му колега Олексий Резников и с министъра на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Русия и Украйна са големи доставчици на пшеница в световен план и споразумението, което подписаха с посредничеството на ООН в Истанбул миналата седмица, цели да облекчи продоволствената криза и да намали глобалните цени на зърното, които нараснаха след руската инвазия, отбелязва Ройтерс.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха миналата седмица споразумение за отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не може да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна.