Англия дочака титла на голямо първенство във футбола - за първи път от 1966 г. Женският национален тим на родината на любимата игра победи Германия с 2:1 след продължения на “Уембли” на финала на Евро 2022.

Двубоят влиза в историята с рекорд за посещаемост на един двубой в историята на европейски първенства за жени и мъже - 87 192 зрители.

Eла Туун откри след прекрасна контра и прехвърлящ удар в 62-ата минута. Германките изравниха много бързо - още в 66-ата чрез Магул.

Стигна се до продължения и в 110-ата мин. Клоу Кели заби победния гол след корнер и разбъркване. И двете голмайсторки за “трите лъва” влязоха от скамейката.

Финалът бе проследен на живо от германския канцлер Олаф Шолц, от принц Уилям, британският външнен министър и кандидат за нов премиер Лиз Тръс и т.н.

Мачът, както и цялото европейско, преминаха на много високо ниво по отношение на качеството на футбола. Те показаха колко много се е развил женският футбол по отношение на техника, физика, тактика и динамика.

Германия за първи път губи финал на Европейско при жените. Тя има осем титли. А Англия бе в еуфория в дните на шампионата, като от полуфинала насам тя е сравнима с Евро 2020 през миналата година, когато островитяните загубиха с дузпи от Италия.