Просръбски настроени жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия, както и да изискват декларации от лицата със сръбски паспорти, съобщава сръбската държавна телевизия РТС.

Край блокираните гранични пунктове "Ярине" и "Бърняк" са изпратени специалните части, полицията и КФОР, съобщава сръбската медия B92.net, цитирана от Нова тв. 

В северните райони на Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати и сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti, цитиран от БГНЕС. Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция, в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Освен това, според информациите в местни медии, около 200 албанци са се събрали близо до моста, водещ към северната страна. Там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с „RKS“ (Република Косово), или само „KS“ (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава, напомня сайтът "Болкън инсайт", цитиран от БТА.

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което противоречи на Брюкселското споразумение, посочва  "Serbia posts English".

Косовският премиер Албин Курти обяви, че новите изисквания са на принципа на реципрочност спрямо Сърбия и подчерта, че няма място за напрежение и дестабилизация.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград иска продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално.

На пресконференция в Белград днес Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт.

"Всичко, което мога да кажа, е, че ние ще искаме мир и ще търсим мир, но веднага ще ви кажа: няма да има капитулация и Сърбия ще спечели. Ако дръзнат да започнат да преследват сърби, да малтретират сърби, да убиват сърби, Сърбия ще спечели!"