Тези дни една интересна новина обиколи информационните източници - Си Ен Ен Тюрк съобщи, че руският президент Владимир Путин е предложил Русия да си сътрудничи с Турция в производството на турските военни дронове ТВ2 "Байрактар". Появиха се също така съобщения, че в ОАЕ ще бъде изграден съвместен завод за производство на дронове.

Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да се срещне на 5 август с Путин в руския черноморски град Сочи.

Турските дронове "Байрактар" се оказаха едно от най-ефективните оръжия, с които украинските сили се сражават срещу руските сили в рамките на конфликта в Украйна. По официални данни Турция е доставила 50 безпилотни самолета на Украйна.

Турция продава тези оръжия и на други страни. Ще си сътрудничи ли с Русия? Интересен отговор на този въпрос даде говорителят на Ердоган Ибрахим Калън. В телевизионно предаване, в което Калън се включи на живо, той заяви следното:

 “Владимир Путин в разговор с Ердоган донякъде на шега, а донякъде сериозно каза на Ердоган: ”Предоставяте дронове на Украйна. Дайте и на нас, ние също бихме искали да закупим“. Нашият президент само се усмихна. В смисъл, че може да преговаряме. От наша страна не е поет ангажимент”.

В отговор на въпрос кои теми се предвижда да бъдат застъпени на срещата в Сочи, Ибрахим Калън заяви, че сред тях ще бъдат изпълнението на споразумението за зърнения коридор, конфликтът в Украйна, както и въпроси от двустранен и регионален характер.