Великобритания ще даде на Украйна няколко военни кораба, заяви в интервю посланикът на Украйна в Обединеното кралство Вадим Пристайко, цитиран от сайт "Гордон".

Пристайко припомни, че 10 000 украински военнослужещи ще преминат основно обучение по стандартите на НАТО и британските въоръжени сили във Великобритания. Това са доброволци, повечето от които не са имали военен опит преди това обучение.

„Но има и други военнослужещи, които се обучават. Например, ние посетихме военноморски кораб, който скоро ще бъде прехвърлен в Украйна. Нашите моряци вече се обучават на него. Те управляват кораба, оръжията. Ще има няколко такива кораба “, добави Пристайко.

По думите на посланика Украйна преговаря за противоминни кораби:

"Приоритетите ни се промениха. Сега имаме нужда от противоминни кораби ...Това са бойни кораби, които са на служба във военноморските сили на Нейно величество. Те ще бъдат преработени, осъвременени и ще им се добави специално оборудване, от което се нуждаем. Но това не са само два кораба. Имат повече от същия клас. И нашите офицери и моряци сега се обучават на действащи кораби".

По данни на британското правителството общият размер на военната помощ, предоставена от Обединеното кралство на Украйна  възлиза на £2,3 милиарда (около $2,8 милиарда). Обединеното кралство предоставя на Украйна включително противотанкови системи и боеприпаси NLAW, ракетни системи за залпов изстрел MLRS и артилерия.