Председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси ще посети Тайван въпреки предупрежденията от администрацията на президента Джо Байдън да не го прави заради възможната реакция на Китай, предаде Си Ен Ен. 

Телевизията се позова на неназовани представители на правителството в Тайпе и на американското правителство.

Очаква се Пелоси да бъде на острова по-малко от денонощие и не е ясно дали ще кацне в столицата Тайпе. Пентагонън работи ден и нощ, за да гарантира сигурността ѝ, предаде телевизията.

Няколко тайвански медии съобщават, че председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси ще пристигне в Тайван утре и ще прекара нощта в Тайпе, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Либърти таймс" пише, че Пелоси има планирано посещение в парламента на Тайван в сряда, а после ще продължи обиколката си в Азия. "Юнайтед дейли нюз" съобщава, че Пелоси ще пристигне утре вечер в Тайпе и ще прекара нощта срещу сряда там. И двете издания се позовават на неназовани източници.

Външното министерство на Тайван казва, че няма коментар във връзка с тези информации.

Китай предупреди днес Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако  Пелоси направи необявено посещение в Тайван, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян каза днес на пресконференция в Пекин, че подобно посещение би било "крещяща намеса във вътрешните работи на Китай". По повод евентуално посещение на Пелоси в Тайван той добави, че китайската страна е напълно подготвена за всякакво възможно развитие на ситуацията и Китайската народноосвободителна армия няма пасивно да наблюдава и „със сигурност ще предприеме силни и решителни мерки за защита“ на китайския суверенитет и териториална цялост.

Пелоси пристигна днес в Сингапур, първата спирка от азиатската ѝ обиколка. Тя ще посети още Малайзия, Япония и Южна Корея. Тайван не е в списъка на програма й, но китайски държавни медии изразиха притеснения, че Пелоси може да пренебрегне предупрежденията на Пекин и все пак да посети Тайван. 

Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе.

Руската инвазия в Украйна засили опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със сила, отбелязва ДПА. Напрежението около Тайван не е било толкова високо от 90-те години на миналия век.