Скъпи избирателю,

Многоуважаеми суверенчо,

Най-прекрасно суверенченце,

Промяната изкара 100 дни на власт и ти нещо започна да недоволстваш от нея. Промяната всъщност е великолепна. Но тя няма как да бъде нещо повече от това, което ти самият си пожелал.

Не се хващай на манипулативните приказки на придворни анализатори, че избирателят винаги има право, че той никога не е виновен и че само политиците са виновни. Избирателят в Русия не е виновен наистина. Там за всичко е виновен Путин, защото в Русия има диктатура.

В една демокрация, дори несъвършена като нашата (то коя ли демокрация е съвършена всъщност?!) основната отговорност,  многоуважаемо суверенче, е именно твоя. Ако не си доволен от промяната, трябва да се сърдиш само на себе си. Защото просто не си й дал достатъчно власт.

Уважаеми избирателю, ако не харесваш примерно, че България има колеблива и недостатъчно евроатлантическа позиция спрямо войната в Украйна, на следващи избори направи така, че да има управляващо мнозинство от поне 121 депутати без БСП. Ако изхвърлиш и "Възраждане" от парламента - още по-добре. Настоящият президент също е евразийско петно на евроатлантическите ни ревери.

Недоволен си примерно, че заподозрените в корупция бивши управляващи продължават да се разхождат безнаказани. И даже го играят репресирани, сякаш са Нелсън Мандела.

Ами с тази прокуратура така ще бъде. Дори да се намери видеозапис как бизнесменът от Дубай дава сакове с пари където трябва, държавното обвинение ще заяви, че това е монтаж, който циркулира в интернет. И не е достатъчно доказателство за повдигане на обвинение.

За да престане прокуратурата да бъде адвокат на мафията и да стане защитник на обществения интерес, каквато би трябвало да е нейната роля, трябват съдебна реформа с промени в Конституцията. В момента прокуратурата брани ГЕРБ и ДПС в съда, а ГЕРБ и ДПС я защитават в парламента. И тази организирана престъпна група по върховете на държавата, е непоклатима.

За да бъде разклатена и унищожена, в парламента трябва да има конституционно мнозинство от 180 или поне 160 депутати без ГЕРБ и ДПС. Това не е невъзможно - тези две партии имат общо под 1 млн. гласа. При една по-висока избирателна активност в полза на промяната това може да се случи.

Акцията на промяната по арестите не беше издържана от юридическа гледна точка. Определено трябваше да се постараят малко повече. Но чисто политически тя бе изключително явление.

Подобен камък в блатото никой досега не е хвърлял. Всички правителства в последните 20 и повече години идваха на власт с обещанието, че предишните ще си понесат отговорност за безобразията. И нищо не се случваше след това.

В момента промяната има власт, колкото да вкара Бойко Борисов и сие за едно денонощие в ареста. И да закрие специализираните съд и прокуратура. А да - и да призовава при всеки удобен повод Иван Гешев да си подаде оставката.

Не е прав премиерът Кирил Петков обаче, че недосегаеми вече няма. Напротив, все още има - Ахмед Доган и Делян Пеевски. Техният рахат с нищо не е нарушен и досега.

Но все пак трябва да се признае, многоуважаеми суверенчо, че промяната в общи линии изпълнява очакванията към нея.  Така че вместо да й се цупиш по-добре се замисли как на следващи избори да й дадеш повече власт.

Въобще не питай какво промяната може да направи за теб, а се запитай какво ти можеш да направиш за нея.