Руският газов гигант "Газпром" продължава да губи пазарната си сила и в резултат признава, че производството на основната му суровина е намаляло с 12% в периода от януари до юли тази година в сравнение със същия период от предходната година, като общото производство на газ е било в размер на 262,4 милиарда кубически метра. Информацията е от предварителен доклад на компанията, публикуван в понеделник, предава БНР. 

Важно е да се има предвид, че дневното изпомпване на газ е сринато до нивото от финансовата криза през 2008 година. Причината е ясна - четвърти месец поред, в който "Газпром" бележи спад на продажбите на своите основни и ключови пазари. 

Компанията е изпомпвала средно 774 млн. куб. м на ден миналия месец, което е спад от 14% спрямо юни, според изчисления на агенцията, базирани на данни, публикувани в понеделник. "Газпром" планира да добие 494,4 млрд. куб. м през 2022 г., което е с 4% по-малко от миналата година.

Прави впечатление, че докладът отбелязва и спад на вътрешното потребление, макар и с малко - около 2%. В същото време общият срив към основните контрагенти е намалял с почти 35%. Най-голям спад в търсенето на газ се наблюдава в Европейския съюз, като предварителните данни сочат 35 милиарда кубически метра по-слабо потребление на руски газ в ЕС през първите седем месеца на фискалната година в сравнение със същия период на 2021 г.

Износът на газ за Китай обаче достигна нов пик,  като се увеличи с повече от 60% в продължение на първите седем месеца на 2022 г. през тръбопровода "Силата на Сибир".

Междувременно стана ясно, че "Газпром" не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през газопропусквателния пункт "Суджа" в Украйна или през пункта Велке Капушани от Украйна към Словакия за четвъртото тримесечие на настоящата година, според резултатите от проведените търгове.