Агенцията по бежанците има нов председател. Мариана Тошева сменя на поста Петя Първанова, съобщиха от МС.

Първанова обяви по-рано в сряда пред медиите, че е била повикана на разговор в Министерския съвет. На срещата е станало ясно, че съвместната работа не може да продължи.

Агенцията търпи критики от много време заради условията в местата за настаняване на бежанците и от предишни вълни, както и цялостното несправяне с проблемите им.

В сегашната ситуация на засилен бежански поток от Украйна тя отново се оказа едно от проблемните звена - като създава административни пречки и липсва организация при регистрирането за получаване на съответния статут на бягащите от войната.

При изслушването си в парламента преди седмица Първанова оправдава бездействието и чиновническото безхаберие на подопечната си институция с факта, че украинците могат да влизат свободно в България и да останат 90 дни, и не подават документи за международна закрила. При това изслушване част от депутатите определиха агенцията като "паразитна структура".

Преди да оглави ДАБ Първанова беше и министър на вътрешните работи в служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев.

Ето и целия текст на съобщението от МС:

Премиерът предложи освобождаването на Петя Първанова от поста заради незадоволителни резултати. 

Петя Първанова бе освободена от поста си с решение на МС днес заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи. Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица. 

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993г., по-късно се присъединява към Български хелзински комитет като „Заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст. 

Г-жа Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици.