Условия за апокалипсис в България няма. Това заяви в специално обръщение премиерът в оставка Кирил Петков, разпространено от пресслужбата на Министерския съвет часове преди ръководеното от него коалиционно правителство да предаде управлението на страната на служебния кабинет, назначен от президента.

"Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот", обърна се Петков към гражданите.

И допълни:

"Искат да забравите, че 12 години крадяха вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, искат да ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и да спрат световната инфлация, искат да ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да ви крадат".

Според Петков в политиката има "нови месии", които говорят единствено лъжи, които не отговарят на действията им.

"За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол. Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече. За кратките седем месеца видяхме как два милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина", заяви Петков.

И допълни:

"Видяхме как бизнесът може да работи спокойно, когато институциите не се използват за бухалка, а са там, за да помагат на бизнеса. Нека всеки бизнесмен се сети как само преди една година се страхуваше за успеха си. Дали НАП или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички трябва да кажем - никога пак няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите инициативи, нашите мечти. Въпреки световната криза, с която съвпадна нашето седеммесечно управление, оставяме на служебния кабинет много стабилна основа. Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имате спокойствие и предвидимост в следващите месеци".

В обръщението си той изброява няколко успеха на ръководеното от него правителство, сред които: отпуснатите помощи за отопление през зимата; компенсациите за бизнеса; изваждането на България от енергийната клопка; дадената възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта; пускането на газовата връзка с Гърция.

Сред успехите, които изброява Петков, са още: мярката за намаляване на цената на литър гориво, която се плаща на бензиностанциите; изваждането на пенсионерите над прага на бедността с безпрецедентно увеличение на пенсиите; данъчни облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора; увеличението на заплатите на учителите и медиците, както и помощи за уязвимите групи.

"Оставяме на служебното правителство излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв. Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки. И като говорим за корупция, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт. Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за Вас. Тази битка трябва да продължи", каза още в обръщението си Петков.

И допълни:

"Но за да я спечелим, прокуратурата трябва да отвори очи за видимите, тежки злоупотреби, нарушения и престъпления, извършвани години наред от приближените на предишната власт. Никой от вас не заслужава избирателна справедливост и правосъдие, ако случайно се изпречи на пътя им. Затова е важно, че въпреки съпротивата на опозицията в парламента закрихме бухалката, наречена специализирано правосъдие. Важно е, че вече имаме механизъм за разследване на недосегаемия главен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи независимо в България. Това трябва да е само началото.

През тези седем месеца управление често се спъвахме в собствените си грешки на растежа. Научихме си уроците за много кратко време. Правителството ни падна в парламента с помощта на група зависими депутати. Но по-важното е, че не падна пред вас. Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си в името на каузата България. Знаем, че имаме още много работа – и сме решени да я довършим!".