Условия за апокалипсис няма. Това заяви вече бившият премиер Кирил Петков малко преди да предаде властта на служебния премиер Гълъб Донев.

"Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от провежднаето на честни избори. Българските граждани с ваша помощ могат да имат спокойствие в следващите месеци.

Погрижихме се хората да не усетят ръста на ценита на тока. Само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация", каза Петков.

Той заяви, че договорените количества втечнен газ ще стигнат до пролетта.

Според Петков неговото правителство оставя 1,5 млрд. излишък в бюджета, а в хазната има 8,5 млрд. лв. Той изтъкна, че са договорени 13 млрд по плана за възстановяване и развитие, обвързани с приемане на антикорупционнп законодателство.

"Ударихме по схемата за милиарди за пътно строителство, граничен контрол",

Това бе обяснението на Петков защо неговото правителство е паднало толкова бързо.

"Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната. Клетвата вече е в сила".

Това каза Донев, обръщайки се към министрите си. Той ги призова:

"Да отстоявате с всеки свой подпис националния интерес. Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Умни решения с мисъл за всеки български гражданин".

Донев поиска тези решения да не са "пореднте ефектни политически послания".

"Да възстановим добрия тон и продуктивния диалог в обществените отношения. Все още имам надежда, че ще е възможно. Запознаване в детайли с успехите, които наследяваме. Основен приоритет - цената на природния газ, високата инфлация, блокираните ремонти, протеста на пътностроителните фирми".

Това каза още Донев.

По време на церемонията прозвучаха химните и на България, и на ЕС, докато в президентството при представянето на служебния кабинет европейският химн бе пропуснат.