Върховният съд на Русия обяви във вторник украинския полк "Азов" за терористична групировка, съобщи кореспондент на Ройтерс.

Решението позволява на руските власти да повдигнат обвинения срещу заловените от тях бойци от полка, съгласно законите, свързани с тероризма.

Русия редовно посочва "Азов" в подкрепа на твърдението си, че Украйна се контролира от "фашисти", въпреки че множество подразделения на руската армия са пословично известни с ултранационалистическите си възгледи.

Базиран преди това в източния украински пристанищен град Мариупол, много от личния състав на полка беше пленен от руските сили, когато градът падна през май след почти тримесечна обсада.

Длъжностни лица в Донецката народна република, подкрепяното от Русия образувание, което твърди, че Мариупол е част от нейната територия, заявиха през май, че пленените бойци от полка "Азов" могат да бъдат осъдени на смърт според законите на самопровъзгласилата се република.

Според експертката в сферата на сигурността Мария Авдеева след признаването на "Азов" за терористична организация Русия ще инсценира пропагандно дело със заловените защитници от Мариупол.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко отбеляза, че "добра реакция" след решението на руския съд ще бъде светът да обяви Русия за терористична организация и да я постави под световна търговска блокада.