Тази плитка демагогия - Радев ни пази "да не се въвлечем във войната" - за съжаление не среща достойно опониране от страна на водещите политически лидери в България. Преди всичко, нито една страна членка на ЕС и на НАТО няма намерение да се въвлича във войната на Путин срещу Украйна.

Лидерите на Запада водят политика на ясно спазване на "червената линия", която отделя необходимата подкрепа за Украйна по стратегически, морални и прагматични причини от прякото въвличане в отговора на руската агресия. Вашингтон дори отказа налагането на зона забранена за полети за да не дава поводи на Кремъл да интерпретира позициите на Запада като открита намеса в полза на Киев.

Същевременно, без да получи максимално възможната подкрепа от Запада - политическа, стопанска (вкл. чрез санкциите срещу Москва), както и снабдяване с необходимото оръжие, Украйна няма да може да спре агресията на Кремъл. Поражението на Киев ще бъде ясен сигнал за фашизоидния режим в Москва, че може спокойно да продължава с агресията - срещу Молдова и други съседни страни, защо не и срещу страни-членки на НАТО.

Помощта за Украйна днес е помощ за съхраняване на сигурността и суверенитета на източноевропейските страни в епоха на възродена имперска арогантност от страна на Русия.

От какво ни пази Радев? От възможността да се включим в колективноте усилия за подпомагане на Украйна в нейната битка за спасяване на цяла Европа от агресията на една нова тоталитарна имперска диктатура? Радев не ни пази от нищо. Той крие главата си в пясъка за да запази своята кариера от уязвимостта на личните си зависимости от Москва.

Но сигурността и суверенитета на България са извън "пясъка". Три десетилетия след рухването на комунизма България продължава да бъде твърде уязвима от гл. точка на своята национална сигурност - с армия, невъоръжена по стандартите на НАТО, със служби за сигурност, в които руското проникване е тревожно неизвестно като мащаб - всъщност "проникване" е погрешно определение, става дума за съхраняване на позиции от времената на Съветския съюз.

Ако е необходимо България да бъде опазена от рисковете на арогантната агресия, бушуваща в непосредствена близост до нашата територия, то това може да се направи в режим на пълноценна интеграция с политиките и действията на българските партньори и съюзници. Мнозина сред тях правят доста повече от България, въпреки, че не са толкова силно уязвими от руската агресия в сравнение с нас.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията