„Владимир Путин стана най-големият враг на руския народ“, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Брюксел.

Тя участва в дебат, посветен на утрешния извънреден Европейски съвет.

„Ако има нещо, което Путин не предвиди, това е нашето единство, скоростта на нашите действия и решимостта ни. Не трябва да се съмнява, че ще продължим по този път“, добави Фон дер Лайен.

Тя настоя руският президент да пропусне стотиците кораби, които превозват жито през Черно море. В противен случай руският президент ще бъде отговорен и за предизвикването на глад. Последиците от морската блокада ще се усетят от Африка до Азия, смята Фон дер Лайен.

„Всичките ни усилия са насочени към провала на тази война на Путин. ЕС е осигурил досега 1 милиард евро за смелите украински бойци, спрял е нови европейски инвестиции в руската енергетика, наложил е санкции на руските олигарси.

Тези, които подкрепят войната, не могат да се наслаждават на разкош, докато бомбите валят над Украйна“, продължи тя.

И обобщи:

„Ако свободата има име, това име е Украйна.“

Пред ЕП говори и канадският премиер Джъстин Трюдо. Той пристигна в Брюксел за утрешната извънредна среща на върха на НАТО.

„Путин смяташе, че демокрацията е слаба. Той гледаше на нашите разногласия и дебати като на слабост. Това обаче, което той така и не разбра, е, че и в най-разпалените дебати това, което ни прави силни, е сериозната гражданска ангажираност.

Демокрацията винаги ще е по-силна от авторитаризма. Путин смяташе, че сме разделени и мислеше, че може да отслаби ЕС и НАТО. Само че си направи сметките криво“, каза той.

Трюдо бе категоричен, че не можем да разочароваме Украйна, тъй като тя разчита на нас.

„Те защитават нашата свобода, сигурност и демокрация“, каза той.

Премиерът на Канада настоя, че трябва да продължим да й изпращаме помощ, включително военно оборудване.