Съединените щати заявиха, че военни от руската армия са извършили военни престъпления по време на нахлуването в Украйна. Думите са на  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Разследването на САЩ официално е установило, че руските сили са извършили военни престъпления, отбеляза ръководителят на Държавния департамент.

„Нашата оценка се основава на внимателно проучване на наличните данни от публични източници и разузнавателни служби“, каза Блинкън в изявление.

„Както при всяко предполагаемо престъпление, съдът с юрисдикция по отношение на престъплението в крайна сметка е отговорен за определянето на наказателна вина в конкретни случаи“, каза Блинкън. "Правителството на САЩ ще продължи да следи съобщенията за военни престъпления и ще споделя информацията, която събираме, със съюзници, партньори и международни институции и организации, според случая. Ние сме ангажирани да търсим отговорност, използвайки всеки наличен инструмент, включително наказателно преследване".

В изявлението на Блинкън се цитират "достоверни съобщения" за безразборни нападения и умишлени атаки, срещу цивилни, включително разрушаване на жилищни сгради, училища и болници. Държавният департамент конкретно цитира нападенията срещу родилен дом и театър в Мариупол.

Площта около театъра, е била маркирана с думата "деца", написана на руски с букви, видими от небето, посочи Държавният департамент.

Миналата седмица Байдън обвини руския президент Владимир Путин във военни престъпления. „Мисля, че той е военнопрестъпник“, каза Байдън след изказване в Белия дом.