Турската инфлация нарасна на годишна база през юли до 24-годишен връх от 79,6%, като нейното ускоряване за 14-ти пореден месец беше подсилено от слабостта на местната валута (турската лира) и негативните последици от руската военна инвазия в Украйна, които се изразяват в продължаващо силно поскъпване на цените на суровините, пише БНР. 

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се повиши през юли с 2,37% спрямо юни, показват данни на официалната статистика на страната.

Спрямо година по-рано инфлацията през юли се ускори до нов близо 24-годишен връх от 79,6% спрямо 78,62% през месец юни. Това е най-висока инфлация в страна от септември 1998 г.  насам и много по-висока от тази през юли 2021 г. (18,95%).

Най-драстичен ръст през юли на годишна база имаше при транспортните цени (скок с цели 119,11%) в резултат на рязкото повишаване на енергийните цени на фона на войната в Украйна, следван от този при цените на храните и безалкохолните напитки (с 94,65%), на мебелите и домакинското оборудване (повишение с 88,35%), на алкохолните напитки и тютюневите изделия (с 82,66%) и на цените в хотелите, кафенетата и ресторантите (повишение със 79,14%).

Най-слабото годишно увеличение на цените през юни беше в сферата на комуникациите (с 25,79%), образование (с 26,82%), облекло и обувки (с 32,09%) и здравеопазване (с 48,4%).

По-рано през юли Турската централна банка запази основната си лихва непроменена на ниво от 14% въпреки рязко повишаване на цените в страната, като банката отново заяви, че очаква да започне понижение на инфлацията.

В същото време цените на производител (PPI индекса на производствените цени) се повишиха през юли с 5,17% спрямо предходния месец и нараснаха с цели 144,61% спрямо юли 2021 г.  Това е ясен знак, че потребителската инфлация в Турция ще продължава да нараства силно през следващите месеци.

Миналата година президентът Реджеп Ердоган принуди централната банка да премине през поредица от намаления на лихвените проценти, които според него са част от неговия "нов икономически модел". Основната лихва се понижи въпреки нарастващите потребителски цени.

Икономистите смятат, че неговият подход е изострил последиците, които има в световен мащаб от скока на цените на храните и енергията, причинени от руската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Турция се превръща в горещ политически въпрос преди общите избори през следващата година - широко разглеждани като най-тежките от две десетилетия управление на Ердоган.