Русия нанесе снощи и тази сутрин артилерийски и ракетни удари по Запорожие, Суми, Харков и Николаев, съобщават днес украинските медии.

В редовното си вечерно обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия струпва войски за контраатака в Южна Украйна, където украинските сили си върнаха завзети от противника територии през последните дни, пише в. "Украинская правда".

Зеленски се усъмни в действителните намерения на Русия да преговаря за мир предвид горните обстоятелства.

Русия е разположила специално оборудване край повредени от украинската артилерия ключови мостове близо до Херсон в опит да предотврати по-нататъшни атаки срещу своите ключови маршрути за снабдяване, се казва в днешната сводка на британското разузнаване.

„Руските сили почти със сигурност са поставили пирамидални радарни рефлектори във водата до наскоро повредения Антоновски мост и железопътния мост, и двата пресичат Днепър близо до Херсон... Това подчертава, че Руската федерация се чувства застрашена от високоточните системи с далечен обсег, които Западът предоставя на Украйна“, се казва в сводката.

В нея пише още, че въоръжените сили на Украйна продължават да нанасят удари по руски командни пунктове, логистични бази и складове за боеприпаси и това вероятно ще повлияе на способността на руските сили да доставят всичко необходимо навреме и ще усложни работата на техните поддържащи части .

Снощи украинските войски нанесоха пореден удар по Антоновския мост над река Днепър - една от главните артерии за снабдяване на руските войски в Херсонска област.

Британското разузнаване споменава и пристигането в Турция на първия зърновоз, напуснал пристанището на Одеса в съответствие с Истанбулските споразумения.

"Успехът на този транзит почти сигурно ще доведе до по-често движение на кораби и в двете посоки. Но преодоляването на изоставането на износа, възникнало поради блокадата от февруари 2022 г., ще остане логистично предизвикателство", пише в прегледа.

В него се съобщава и че удар на украинските сили срещу руски ешелон с боеприпаси в района на Херсон най-вероятно е повредил сериозно железопътната линия, свързваща Херсон с Крим.