Германия прие пакет с мерки, които трябва да помогнат на гражданите да се справят с високата инфлация и цените на бензина и отоплението, предизвикани от войната в Украйна.

Мерките предвиждат тримесечно субсидиране на бензина и рязко намаляване на цените за градския транспорт, както данъчни облекчения.

Цената на бензина ще бъде свалена със субсидии от държавата, като това е в срок за три месеца. Един литър бензин ще бъде намален с 30 цента, а един литър дизел с 14 цента. С това Германия ще стане страната с най-ниски данъци върху бензина и дизела в ЕС.

Това ще помогне най-вече на градския транспорт, който в момента трудно се справя с високите цени на енергията. Освен това държавата ще субсидира за три месеца и билетите за него – месечната карта ще струва само 9 евро в следващите три месеца. Това трябва да провокира повечето шофьори да се откажат от автомобилите и да ползват градския транспорт. За сравнение – в Берлин месечна карта без договор е около 80 евро, а с договор – 60. 

Държавата започва също така масивна инициатива за подмяна на старите газови уредби с нови, които са по-икономични, и за оборудване на повече домакинства с термопомпи.

Също така инфлацията ще бъде донякъде компенсирана с намаляване с по 300 евро от данъците за всеки. Семействата с деца ще получат еднократно по 100 евро на дете върху детските. В Германия детски получават всички семейства с деца без значение от дохода. Еднократните раздавания от 100 евро на дете вече бе правено при предишни кризи – автомобилната и банковата. Целта тогава бе да се стимулира конюнктурата и пазаруването, като обикновено тези 100 евро раздвижват дребната търговия и де факто са помощ за нея. Сега парите ще помогнат донякъде за плащането на сметките за отопление.

Засега няма да бъдат спирани електроцентралите и топлоцентралите на въглища. В същото време остава целта до 2024 година отоплението в 65% от домовете да е от възобновяеми източници.