Съд в Москва призна за виновна американската баскетболистка Бритни Грайнър по обвинение в притежание на канабис и реши, че тя умишлено го е внесла в страната. Тя трябва да плати глоба от 1 млн. рубли или 13 430 паунда. В съда Грайнър е пледирала за виновна, но е отрекла да е нарушавала закона, съобщи Би Би Си, цитирана от "Нова телевизия".

Припомняме, че двукратната олимпийска шампионка беше задържана на московското летище „Шереметиево” през февруари по обвинения в опит за внасяне на наркотици, тъй като канабисът в Русия е незаконен. 31-годишната спортистка пристигнала в Москва с полет от Ню Йорк, а при преминаване през зеления коридор на аерогарата служебното куче на митниците е надушило дрога в багажа й. Той е проверен и с помощта на рентгенова апаратура е открито масло от хашиш.

Грайнър е олимпийска шампионка от Рио 2016 и Токио 2020, а освен това е носителка на световната титла от Турция 2014 и Испания 2018. Сега тя играе за отбора на УГМК „Екатеринбург”.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече „неприемливо" осъждането от на американската баскетболна звезда.

"Русия неправомерно задържа Бритни. Това е неприемливо и аз призовавам Русия да я освободи незабавно, за да може тя да бъде със съпруга си, близките си, приятелите и съотборниците си", заяви Байдън в изявление.

Президентът на САЩ отново заяви, че ще „работи неуморно и ще преследва всички възможни пътища" за репатрирането на Грайнър и на друг задържан в Русия американец - Пол Уилън. Съобщава се, че се водят преговори за размяна на двамата с руснаци, лишени от свобода в САЩ, включително с известния контрабандист на оръжие Виктор Бут, предава БГНЕС.

Междувременно защитата на Грайнър заяви, че ще обжалва „неразумната" присъда.

"Съдът напълно пренебрегна всички доказателства на защитата и най-вече признанието за вина", се казва в изявлението на екипа на защитата. "Присъдата е абсолютно необоснована. Със сигурност ще подадем жалба", заявяват от екипа на адвокатите.