Руската посланичка Елеонора Митрофанова отново заплаши страната ни - този път в своя т.нар. седмичен видеобрифинг във фейсбук страницата на посолството, с който вече традиционно залива с дезинформация българското общество.

"С любопитство наблюдаваме зачестилите се призиви на българските първи лица напълно да се откаже от руските енергоносители, както и странни обвинения спрямо нас в отприщване на една "газова война". Макар че до края не разбираме в какво се заключава тя, когато Русия доставяше и продължава да доставя енергийни ресурси според контрактите в пълен обем.Ние неведнъж сме казвали, че като доброволно отказват от руските нашите нефт и газ, европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник. Един обикновен европеец още дълго ще усеща разрушителни последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати по сметките", казва посланичката (запазваме оригиналния превод и правопис на руското посолство б.р.)

Митрофанова не пропуска да изтъкне, че "спецоперацията" в Украйна се провежда с успех. Но отново размаха пръст - този път на дипломатическия фронт.

"Преди дни българското МВнР за пореден път обяви за изгонване на дипломати на Посолството. Броят на колегите ни, обявени за „персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си. Тази поредната агресивна стъпка я разглеждаме не иначе като ясно обозначеното намерение на официална София да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция. Благодаря за внимание", казва Митрофанова (запазваме оригиналния правопис и на текста към видеото - б.р.)

Припомняме, че Москва не е предприела реципрочни мерки след изгонването на общо 12 руски дипломати от София. Ако Русия изгони 12 български дипломати от Москва, там няма да има никакво дипломатическо присъствие.

Освен посланика ни Атанас Кръстин, който премиерът Кирил Петков обяви, че вика за консултации в София като знак на протест срещу провокациите на Митрофанова, според сайта на българското посолство в Москва там има точно 12 служители, акредитирани като дипломати. От тях само 8 са истински дипломати, освен тях има двама представители на Министерството на икономиката, един на Министерството на туризма и един на Министерството на културата - директорът на Българския културен институт. 

За сравнение, изгонените 10 дипломати представляват по-малко от 10 на сто от състава на руското посолство в София, казаха от МВнР за Клуб Z, недоумявайки как шефката им Теодора Генчовска (ИТН) все още не е поискала този брой да бъде намален и да съответства на българския дипломатически персонал в Москва.

В днешния си брифинг Митрофанова не посмя да нападне премиера Кирил Петков, който само преди ден нарече "чиновник".