След август цената на природния газ ще намалява, каза в ефира на бТВ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той посочи, че се очаква у нас да бъдат доставени над 1 млрд. куб.м. от Азербайджан, договорени отдавна, а освен това се водят преговори за още половин милиард.

Останалите количества се очаква да дойдат до страната ни с танкери, но остава проблемът с довеждащата инфраструктура.

Иванов каза, че е твърдо против България да подновява преговорите с руския газов монопол "Газпром" и той да бъде основен доставчик на газ за страната ни.

Щабът, който беше сформиран от премиера, ще насочи уосилията си за гарантиране на снабдяването и през следващата година, каза Иван Иванов и посочи, че е пропуснат моментът България да резервира слотове за доставка и затова сега ще плаща на по-висока цена.

Цената през август ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас, предстои изслушване и заседание на КЕВР. Ще бъде утвърдена цената на газа, като е много вероятно това увеличение от 60 на сто, което "Булгаргаз" иска да да бъде потвърдено, посочи Иванов.

Той припомни, че цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, но трябва да се мисли за подпомагане на топлофикациите, защото няма да могат да платя задълженията си към "Булгаргаз".

БТА