Родители на болно дете в Шумен са нападнали физически млада лекарка, което предизвика днес остра реакция от Българския лекарски съюз.

Съюзът съобщи, че е сезирал прокуратурата и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Айлин Ахмед, лекарка от Шумен, предаде ББНР, цитирайки декларация от БЛС.

Сцената на насилие се е разиграла в нощта на понеделник срещу вторник, по време на дежурство на 25-годишната д-р Ахмед. Детето е имало коремни болки и родителите му са я нападнали, като майката дори се опитала да я удуши. МВР работи по случая и предстои да бъдат изяснени всички обстоятелства, предаде БНР.

БЛС е категоричен, че няма да търпи лекари да бъдат заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост.

"Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими", се казва в декларацията. "Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас? Като едва в началото на техния професионален път, ги заплашваме, обиждаме и душим докато те се опитват да помогнат на нашите деца и близки?"

Мъжът и жената от с. Каспичан, нападнали лекар от Център за спешна помощ в Шумен, са задържани с постановление на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в града за срок до 72 часа, съобщиха по-късно днес от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

С.Р. и М.Р. бяха привлечени към наказателна отговорност за едро хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, и отправяне на закани за убийство. 28-годишната жена има повдигнато обвинение и за причинена лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицинския специалист при изпълнение на служебните му задължения.

Двамата са задържани като обвиняеми във връзка с бързо производство, започнато на 2 август 2022 година, работата по което продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен, предаде БТА.