"Из ръка в ръка се дават парите. Половин един-милион могат да се съберат в джобовете на едно сако. Просто влизаш вътре, палиш си пурата, оставяш си нещата. Не я допушваш и излизаш със запалена пура. Може да направите експеримент с пачки от по 500 евра".

Това заяви днес бизнесменът в изгнание Васил Божков пред журналисти в онлайн-пресконференция.

Според него в едно по-голямо яке се събирали даже повече пари.

Тъй като малцина българи могат да се уверят в това лично и да проверят дали наистина един милион евро могат да се съберат в джобовете на сако, решихме ние да направим следствен експеримент. Поради липсата на един милион евро в нощните ни шкафчета, подходихме научно – с лист и молив в ръка и таблица с размерите на банконтите. И така:

Една банкнота от 500 евро тежи 1,1 грама. За 1 милион евро ни трябват 2000 банкноти, което прави 2,2 килограма. Банкнотата освен това е с размери 160 на 82 мм според справките на ЕЦБ. Една купчина от 2000 банкноти е висока около 22 сантиметра. 

Човешката педя е средно 25 сантиметра. Тоест, ако някой дойде в офиса ви и забрави на бюрото ви купчина с банкоти, на височина горе-долу колкото педята ви, то значи сте спечелили току-що 1 милион евро. Разбира се, добре е да разполагате с по-големшки педи.

Другият извод от описанията на Божков е, че винаги е добре човек да бъде елегантно облечен и да има поне няколко джоба.