Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите.

Това съобщиха от служебното правителство.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

Пред БНТ Румен Спецов коментира, че е бил освободен по политически причини. Рано тази сутрин е бил извикан от министъра на финансите Росица Велкова.

"Министърът ми обясни, че ме освобождава по политически причини и уволнението ми не е свързано с работата на НАП", поясни Спецов.

На въпрос дали е изненадан от освобождаването си, Румен Спецов отговори, че в момента данъчната агенция е много добре структурирана и изпълнява всички свои задължения пред бюджета.

"Удовлетворява ме обяснението, че съм освободен по политически причини, а не заради работата на НАП", каза още Спецов.

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов, бивш шеф на Държавен фонд "Земеделие".

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в Университета за национално и световно стопанство и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

След като става шеф на Държавен фонд "Земеделие" от ГЕРБ изнесоха информация, че Михайлов е разследван за източване на ДДС.

Той каза днес пред медии, че гореспоменатото дружество с големи непогасени задължения към бюджета е "Булгаргаз".

Междувременно, от финансовото министерство информираха, че служебният министър на финансите Росица Велкова е освободила Павел Тонев от поста директор на Агенция "Митници".

Временно на длъжността е назначен Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.