България има нужда от ДПС дори и във властта, за да има сигурност и стабилност. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията.

Карадайъ прогнозира, че не се очертава в следващия парламент да има еднопартийно управление и коя да е формация да получи повече от половината места в Народното събрание. Той припомни думи на представители на ДПС за нормалност в политиката, като добави, че са критикували модела ГЕРБ.

Карадайъ обърна внимание, че "Продължаваме промяната" са искали да го променят, но тъй като нямат ценностна система и визия за развитие на страната, са добавили ДПС към този модел. Той поиска някой да дефинира понятието модела ГЕРБ - ДПС.

"Ние не сме имали коалиция, не сме участвали заедно в управлението на страната", обясни Карадайъ.

ГЕРБ и ДПС обаче бяха сред основните партии, които провалиха съдебната реформа, инициирана от Христо Иванов като правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов. Заради този провал Иванов подаде оставка. По-късно с гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха избрани гланвият прокурор Иван Гешев и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров. По това време и БСП беше в лагера на ГЕРБ и ДПС по тези теми.

Лидерът на ДПС коментира, че тези, които са дошли по модела "стани да седна", са навредили на държавата. Той обърна внимание на позицията на ДПС, че първата антикризисна мярка, е свалянето на правителство на Кирил Петков.

"Това е първата стъпка", каза Карадайъ.

Той отправи призив към всички структури на ДПС много сериозно и отговорно да се отнесат към тези избори, защото България има нужда от ДПС.

"България има нужда от ДПС дори и във властта, за да има сигурност и стабилност, за да има преодоляване на кризите в България", добави председателят на партията.

Карадайъ бе категоричен, че омразата и реваншизмът не може да са инструменти за правене на политика.

"Репресии и реваншизъм има тогава, когато обикновени служители биват по партийна линия назначавани и по партийна линия уволнявани", каза Карадайъ.

Той заяви, че в момента още не е свидетел на такова нещо и изрази надежда да сме се отказали от реваншизма, към когото и да е, тъй като в тези кризисни времена трябва да се търси обединение на общата сила и енергия на обществото.

Карадайъ коментира срещата си с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Независимо дали сме във властта или в опозиция - има теми, по които няма власт, няма опозиция, а решаване на проблемите на хората и гарантиране на сигурността и бъдещето на държавата. При тази глобална енергийна криза, при тази криза свързана и с газа и ред другите кризи, България трябва да има поглед към всички източници за газ и изобщо суровини в енергетиката, но пътищата за доставка не са толкова много.

Ако източниците са много, то пътищата за доставка не са неограничен брой. От тази гледна точка Турция е една от държавите, която наистина играе важна роля свързана с тази част и затова е важна за България, и затова е важно за България да имаме тези срещи", каза Карадайъ.

И допълни:

"Бих искал да поздравя служебния кабинет, че направи такъв кризисен щаб, за да можем поне да получим една достатъчно ясна картина в каква ситуация се намира държавата".

Той коментира експулсирането на 14 български дипломати от Руската федерация. Той заяви, че при онази реакция, която е била от страна на България и онова, което службите, са изнесли - как за лична употреба се използват геополитически въпроси, реципрочните действия от другата страна, са естествен въпрос.

"Няма да го коментирам. По-скоро този въпрос трябва да го задавате към Кирил Петков, службите и онези, които са участвали в онова заседание", добави още Карадайъ.