Русия използва АЕЦ "Запорожие" като ядрен щит. Това обяви Петър Котин - президетът на украинската държавна компания "Енергоатом", която управлява четирите атомни централи в страната. По думите му руските войници често издевателстват над служителите на централата, предаде НВ.

От началото на март руските военни превзеха Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) и разположиха там военна база в състав от 5000 войници. Централата многократно беше подложена на заплахи от руски ракетен обстрел в близост до реакторите. 

МААЕ вече заяви, че "Запорожие" е напълно извън контрол. Освен това организацията посочва, че тъй като централата е под владение на Русия, а украинският персонал отговаря за ядрените операции, това може да доведе до сблъсъци и насилие.

"Всъщност, те (руснаците) използват площадката на атомната електроцентрала като военна база", обяснява Котин. 

Той подчертава, че поради наличието на атомна централа, руснаците не се страхуват от украинска офанзива.

"Централата работи и захранва Украйна, но не при пълен капацитет, тъй като много линии около станцията са повредени. Атомната електроцентрала работи под наше ръководство, персоналът също е украински".

Той отбелязва, че руснаците не контролират украинските служители, както и че "Енергоатом" поддържа контакт с тях. Но заплахите за живота им, а оттам и на цялото човечество, остават.

"Окупаторите имат пълен контрол върху сигурността на централата: достъп до работните места на работниците, входът и изходът на централата. И има чести случаи на издевателства над служителите", посочва Коткин.