Вътрешният министър Бойко Рашков е "вкаменелост от късния социализъм и ранния преход". Това каза Тома Биков (ГЕРБ) в декларация от парламентарната трибуна по повод 100 дни от управлението на кабинета на Кирил Петков.

"Разделителните линии в обществото бяха задълбочени, дори коалицията не може да се обедини. Българите станаха чувствително по-бедни. Обещанията за справедливост и съдебна реформа затънаха в блатото на некомпетентността. Асен Василев не е в състояние да прогнозира икономически тенденции дори за няколко седмици напред", каза Биков.

Той изтъкна, че сме свидетели на мащабна ценова криза. Биков заяви, че външната политика и националния интерес на България се определя от "съхраняването на неспасяемите вътрешнокоалиционни баланси".

"Заради близки до мандаотносителите корпоративни интереси беше провален планът за възстановяване и устойчивост. България е по-бедна, по-разединена и по-слаба отпреди 100 дни", каза Биков.

Според него премиерът Кирил Петков няма политически качества и няма потенциал да придобие такива.

"Почти всеки ден международни и вътрешнополитически гафове. Политическият ни живот изглежда като премиера - 0бъркан, неспасяем, безнадежден", каза Биков.

Според него е имали "серия шуробажднашки назначения, беззакония". Биков изтъкна, че новоназначеният шеф на КЕВР не отговаря на формалните критерии за длъжността. А за шеф на БНБ изборът ще е между двама партийни функционери, на мястото на безспорен професионалист.

Биков заяви, че правителството е отбелязало своите 100 дни с "незаконен арест на лидера на най-голямата опозиционна партия".

"В залата на ЕП въпросът дали България изобщо е правова страна става актуален. А Бойко Рашков поучава ЕП", каза Биков.

И допълни:

"Настоящото управление не само, че не е в състояние да предложи решения, то поставя под риск базови консенсуси в българското общество".

Според ГЕРБ решението е оставка на правитеството, разпускане на парламента и предсрочни избори, въпреки рисковете.

"Правителство на некадърността, авантюрзма и беззаконието е по-голяма опасност", обобщи Биков.