Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се забранява на инвеститори от т.нар. неприятелски страни да продават дялове в ключови енергийни проекти и банки до края на годината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавите от Запада и техните съюзници, сред които Япония, въведоха финансови ограничения срещу Русия, след като в края на февруари тя изпрати войски в Украйна. Москва отвърна, създавайки пречки за западните компании да напускат Русия, а в някои случаи конфискува имуществото им.

Указът беше публикуван днес и влиза в сила незабавно. С него се забранява на инвеститорите, подкрепили санкциите срещу Русия, да продават дяловете си в рамките на споразумения за подялба на продукция (PSA), в банки, стратегически предприятия, компании, произвеждащи енергийно оборудване, както и други проекти като производство но петрол, газ, въглища или никел.

Путин може да издава специални актове за освобождаване от забраната в някои случаи по сделки, които трябва да продължат, се уточнява в указа. Правителството и централната банка трябва да подготвят списък с банки, който да бъде одобрен от Кремъл. В документа не се назовават инвеститори поименно.

Забраната обхваща повечето големи финансови и енергийни проекти, в които чужденци вече притежават дялове, включително петролния и газов проект  "Сахалин-1", отбелязва Ройтерс.

Вчера водещата руска държавна петролна компания "Роснефт" обвини ЕксънМобил (ExxonMobil), че намалява добива от находищата в "Сахалин-1", след като американският петролен гигант съобщи, че е в процес на прехвърляне на своя 30-процентов дял "на друга страна".

Друг правителствен указ, подписан на 2 август, дава един месец срок на чуждестранните инвеститори в "Сахалин-2" - британската "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) и японските търговски дружества "Мицуи енд Ко (Mitsui & Co) и "Мицубиши корп" (Mitsubishi Corp) - да претендират за своите дялове в ново дружество, което ще замести съществуващия проект.

Новият указ не се отнася за проекта "Сахалин-2".

Британският енергиен гигант "Шел" иска да се изтегли от проекта, докато правителството в Токио неколкократно изрази желанието си японските компании да запазят дяловете си в него.

Италианските банки "УниКредит" (UniCredit ) и "Интеза" ( Intesa), американската "Сити" (Citi) и австрийската "Райфайзен" (Raiffeisen) продължават да търсят варианти за излизане от Русия, а други като "Сосиете френската женерал" (Societe Generale) и британската Ейч Ес Би Си (HSBC) намериха начин да се изтеглят.