Министерството на енергетиката отрече днес да е саботирало газовата връзка с Гърция. По-рано в статус във фейсбук профила си предишният премиер Кирил Петков отправи такова обвинение.

От министерството отрекоха служебният му титуляр Росен Христов да е отменял назначения в „Ай Си Джи Би“ АД, дружеството, което управлява газопровода.

"Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство", се посочва в позицията на министерството.

"Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на Република България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление", завършва прессъобщението на енергийното министерство.

Според написаното по-рано днес от Кирил Петков "гръцката връзка се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация".

Бившият премиер посочва, че с протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., е отменено решение от 22.07.2022 г. на предишния кабинет в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на Ай Си Джи Би“.

Петков предупреждава, че "така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан".