Това, през което минаваме през последните трийсетина години, не е преход. Това е освобождение от руското робство, в което бе България от 1944 до 1989 г.

С членството в ЕС и НАТО до голяма степен освобождението бе постигнато. Но не изцяло. Руското енергийно робство продължава и до днес.

Правителството на Кирил Петков отказа да преговаря с "Газпром", след като компанията, в нарушение на договора, спря подаването на газ към България. И у нас веднага се появиха верни служители на негово имперско тираничество  Путин, които да обясняват как руския газ за нас е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

Най-гръмогласни, разбира се, са БСП, "Възраждане", президентът. "Евроатлантиците" от ГЕРБ и ДПС обаче също не изключват "Газпром" като вариант. Истинските борци за освобождение от руското робство остават "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Червените линии напоследък са много на мода, но за тази червена линия не се говори особено. А тя, може би, е най-важната. Няма как да има "евроатлантическа коалиция" с партии, които не изключват "Газпром" като вариант. Без да оправдаваме ни най-малко собствените си недостатъци няма как да не изтъкнем, че безкрайно проточилия се преход се дължи и на това, че руското влияние у нас продължава да е твърде силно.

Освобождението така и не бе докрай завършено. Справка - паметниците на Съветската армия, които още грозно стърчат из България.

От "Газпром" ще ни е по-евтино, тръбят глашатаите на Путин. Да приемем, че това е вярно, макар съмненията да остават.  Известно е, че газът отдавна не е само икономика, той е предимно политика. И като калкулираме в цената и политическото влияние на Русия, което също върви по тръбите, тази цена става непосилна.

В политическата цена в настоящия момент влиза и това, че парите на "Газпром" отиват за финансирането на войната на Путин, която той започна в Украйна и възнамерява - по собствените му думи - да продължи в Източна Европа, от която България е част. Всички нормални хора по света се надяват този "компонент" в цената на газа скоро да отпадне и войната да свърши.Тогава, евентуално, "Газпром" би могъл да бъде един от вариантите. Но не и единственият, както беше за нас досега.

Във всички сфери има търговци. В сферата на газа обаче глашатаите на Путин говорят за "посредници". Добре, да ги наричаме така. Тези посредници посредничат за окончателното ни освобождение от руското робство. Дори да приемем, че при тях е по-скъпо - за което доказателства засега няма - на търговците просто си плащаш и забравяш. Докато  "Газпром" никога не те забравя и е много ревнив при това. Иска да си обвързан само с него и с никой друг.

Честните и почтени капиталистически отношения са за предпочитане пред "братските" отношения с Русия и "Газпром". Ако платиш за свободата си само с пари, значи си на печалба, при това огромна.

Свободата, обикновено, се плаща другояче. За нашата свобода са загинали много хора. Включително от Русия. Затова днес трябва да я пазим. Включително от Русия.